خسارت سرما به درختان میوه در مشهد
ایسنا/خراسان رضوی مسئول باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان مشهد با اشاره به وقوع سرما و یخبندان اخیر گفت: برآوردهای اولیه حاکی از آن است، درختان زردآلو و بادام بیش از ۷۰ درصد، انگور حدود ۳۰ درصد و سایر درختان میوه احتمالا بین ۵ تا ۲۵ درصد دچار خسارت شدهاند. محمد جعفری در خصوص خسارت وارده به درختان
ایسنا/خراسان رضوی مسئول باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان مشهد با اشاره به وقوع سرما و یخبندان اخیر گفت: برآوردهای اولیه حاکی از آن است، درختان زردآلو و بادام بیش از ۷۰ درصد، انگور حدود ۳۰ درصد و سایر درختان میوه احتمالا بین ۵ تا ۲۵ درصد دچار خسارت شدهاند.
محمد جعفری در خصوص خسارت وارده به درختان شهرستان مشهد بر اثر سرما و یخبندان اظهار کرد: سرمازدگی پدیدهای است که در آن درجه حرارتهای پایین سبب ایجاد خسارت و یا از بین رفتن اندامهای گیاهی می شود. این عارضه در محصولات سبزی و صیفی خارج از فصل در روزهای سرد پاییز و زمستان و در درختان میوه در فصل زمستان و یا اوایل بهار حادث می شود و هر ساله خسارتهای زیادی بر جای می گذارد.
وی افزود: سرما و یخبندان اخیر با توجه به گرمای حدود یکماهه قبل از آن که منجر به ظهور جوانههای رویشی و زایشی درختان میوه شده بود، باعث بروز خسارت به محصولات باغی شد. برآوردهای اولیه حاکی از آن است، درختان زردآلو و بادام بیش از ۷۰ درصد، انگور حدود ۳۰ درصد و سایر درختان میوه احتمالا بین ۵ تا ۲۵ درصد دچار خسارت شدهاند.
مسئول باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان مشهد بیان کرد: عموما دو نوع روش برای مقابله یا پیشگیری از سرمازدگی، توصیه میشود که روش اول شامل روشهای طولانی مدت است که قبل از ورود سامانه یخبندان اعمال شده و روش دوم روشهای فعال کوتاه مدت است که در زمان و نزدیک به بروز یخزدگی انجام میگردد.
وی ادامه داد: سرمازدگی از جمله تنشهای غیرزیستی است و به شرایطی اطلاق میشود که گیاه در نتیجه بروز درجه حرارتهای بین صفر تا ۱۰ درجه سانتیگراد خسارت میبیند. آثار اولیه این تنش عبارتند از کاهش عمومی رشد، تغییر رنگ، کلروز، تخریب بافت های سلولی، عدم جوانهزنی بذر، عدم انتقال مواد فتوسنتزی، عدم جذب عناصر غذایی و غیره که برخی از آثار این تنش برگشتپذیر و برخی از آثار دیگر این تنش مانند فتوسنتز در اثر تخریب کلروپلاستها و پیری زودرس گیاه غیرقابل برگشت هستند.
جعفری خاطر نشان کرد: جهت جلوگیری یا کاهش این خسارت میتوان از راهکارهای فنی مختلف بهره برد که بسته به شرایط و توانایی کشاورز و منطقه، می توان از آنها استفاده کرد.
وی تصریح کرد: مهمترین راهکارها استفاده از دستگاههای مه ساز، استفاده از دود و هدایت آن روی مزارع (در مناطق غیرمسکونی)، آبیاری بارانی یا غرقابی یا قطره ای، استفاده از ماشینهای ایجاد باد در مزارع، عایقسازی مزارع به وسیله پلاستیک یا پوششهای مختلف، استفاده از ضدیخ طبیعی «کراپ اید» (جدیدترین روش ارائه شده) هستند.
مسئول باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان مشهد عنوان کرد: استفاده از دود در شبهایی که وارونگی حرارتی ایجاد شده است، گرمایی که به صورت طول موج بلند از زمین خارج میشود را از خود عبور داده و همچنین در روز نور خورشید را که به صورت طول موج کوتاه است، ازخود عبور نمیدهد. ایجاد دود از نظر محیط زیست زیانآور است. بنابراین استفاده از دود در مناطق غیرمسکونی توصیه میشود.
وی افزود: دستگاه مه ساز باعث کاهش از دست رفتن گرما از سطح خاک و گیاه میشود و ایجاد مه مصنوعی بهعنوان سدی در برابر هدر رفتن گرما از سطح خاک و گیاه میشود. مه میتواند تا ۴ درجه سانتیگراد گرما تأمین کند. همچنین دستگاه مولد باد شامل یک برج فولادی بلند و یک پروانه گردان بزرگ هستند. هنگامی که پروانه ماشین باد میچرخد، هوا را از بالا به پایین کشیده و باعث پایین آوردن هوای گرم بالای سطح میشود. مشکل عمده این سیستم بالا بودن هزینه اولیه تهیه آن است.
به گزارش روابط عمومی جهاد کشاورزی شهرستان مشهد، جعفری گفت: باغداران باید گونههای درختی خود به ویژه درختان گردو، بادام و زردآلو را با ارقام دیرگل جایگزین کنند تا از بخش زیادی از خساراتی که هرساله به دلیل نوسانات دمایی متوجه کشاورزان می شود، جلوگیری شود.
انتهای پیام
منبع:ایسنا
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰